HOME

<< back

Acartophthalmidae Stoppelkopvliegen

Stoppelkopvliegen weetjes
Fotografie weetjes
Mogelijke look-alikes
Andere bronnen

Acartophthalmus bicolor Acartophthalmus bicolor Acartophthalmus bicolor
Acartophthalmus bicolor Geelfrons Stoppelkopvlieg (♂)
Acartophthalmus nigrinus Acartophthalmus nigrinus Acartophthalmus nigrinus Acartophthalmus nigrinus
Acartophthalmus nigrinus Zwarte Stoppelkopvlieg (♀)

Stoppelkopvliegen Weetjes

De familie Acartophthalmidae wordt in het engels "shaved-eye flies" genoemd. Is dit wellicht om de korte beharing op het voorhoofd tussen de ogen en schuine richeltjes naast het oogjesdriehoekje. Ze hebben nog geen Nederlandse naam. Je zou ze "stoppelkopjes" of "stoppelkopvliegen" kunnen noemen.

Er is weinig bekend over deze vliegen. Er zijn wereldwijd slechts vier soorten waarvan twee in Nederland. Hun verwantschap met andere families is niet duidelijk. Waarschijnlijk zijn ze het meest verwant aan de Chloropidae (Halmvliegen) en Milichiidae. De larven zijn onbekend. Wel is waargenomen dat ze vlieg hun eitjes legden op slakken en dode zoogdieren.

Ze worden verondersteld te eten van rottend organisch materiaal in bossen. Wij vonden een vrouwtje Acartophthalmus nigrinus op een zwarte houtzwam op 3 m hoogte op een dode beuk op de Hoge Veluwe. Mogelijk was ze eitjes aan het leggen op de onderzijde van de zwam zodat de larven van de rottende zwam kunnen eten.

Fotografie Weetjes

Foto's van deze vliegen in de natuur zijn mogelijk op een hand te tellen. Uit Nederland zijn bij mijn weten nog geen natuurfoto's bekend.

Mogelijke look-alikes

Ze zijn heel klein (2-3 mm) en in het veld niet gemakkelijk direct te herkennen. Ze lijken dan op andere kleine donkere vliegjes zoals uit de familie Drosophilidae (fruitvliegjes), Chloropidae (halmvliegjes) zoals fritvliegjes en Milichiidae.

Andere Bronnen

Zie OVERZICHT VAN DE FAMILIE EN DETERMINATIESLEUTEL van Owen Lonsdale.

Ze zijn op familie niveau uit te sleutelen met Pjotr Oosterbroek e.a. (2006) De Europese families van muggen en vliegen (Diptera)

Update over naamgeving Acarthophthalmidae en voorkomen van soorten in Nederland (bron: Beuk, P.L.Th., 2014. Family Acartophthalmidae. On: Beuk, P.L.Th. (Ed.): Checklist of the Diptera of the Netherlands: http://www.diptera-info.nl/news.php?fam=Acartophthalmidae. (Visited: 08/03/2016.)

Hieronder een filmpje van Pristurus van Acartophthalmus nigrinus die rondscharrelt, ronddraait op verslempende paddenstoelen en zijn poten schoon maakt.


Op zijn werk is een Creative Common Licentie SA3 van toepassing.

By Pristurus (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
BOVEN