HOME

<< back

Athericidae Waterdazen

Waterdazen weetjes
Fotografie weetjes
Mogelijke look-alikes
Andere bronnen

Waterdazen Weetjes


Er zijn in Nederland 3 soorten. Ze zijn middelgroot (7.5 - 10 mm). Atherix ibis, Atrichops crassipes, Ibisa marginata.

Athericidae soorten op Diptera.info

In de familie van de Waterdazen komen bloedzuigende vliegen voor, maar de in Nederland voorkomende soorten zijn geen bloedzuigers.

Vrouwtjes leggen eitjes in clusters. De vrouwtjes komen massaal naar een plek om eitjes te leggen. Ze leggen niet alleen eieren maar ook het loodje. De soms wel vuistdikke cluster bestaat dan ook voornamelijk uit dode waterdaasvrouwtjes met daar tussen de eitjes.

Deze eilegplek is boven het water, meestal aan plantendelen ook wel aan de onderkant van een brug.

De larfjes vallen in het water en leven van andere water insecten. De larven gaan uit het water om te verpoppen in de oeverzone.

Voedsel van de imago's is mogelijk nectar.

Fotografie Weetjes


De vliegen zijn niet klein dus gemakkelijker te fotograferen. Een filmpje van de eileg zou ook heel interessant kunnen zijn.

Mogelijke look-alikes

Ze lijken wel op Snipvliegen Rhagonidae maar zijn meer verwant met de Tabanidae Dazen. De mannetjes hebben een lang dun achterlijf. De vrouwtjes een breder achterlijf. De vleugeltekening lijkt ook op die van Snipvliegen.

Andere Bronnen


Update over naamgeving Athericidae en voorkomen van soorten in Nederland

(bron: Beuk, P.L.Th., & V.S. van der Goot, 2001. Family Athericidae. On: Beuk, P.L.Th. (Ed.): Checklist of the Diptera of the Netherlands: http://www.diptera-info.nl/news.php?fam=Athericidae. (Visited: 08/03/2016.)
BOVEN