HOME

<< back

Ceratopogonidae Knutten

Knutten weetjes
Fotografie weetjes
Mogelijke look-alikes
Andere bronnen

Ceratopogonidae indet. Ceratopogonidae indet. Ceratopogonidae indet. Ceratopogonidae indet. Ceratopogonidae indet. Ceratopogonidae indet.
Ceratopogonidae indet.
Clinohelea unimaculata
Clinohelea unimaculata
Culicoides spec.
Culicoides spec.
Sphaeromias picta
Sphaeromias picta

Knutten Weetjes

Er zijn in Nederland 112 soorten geregisteert.(NSR, jan. 2015) Dit aantal is in de omliggende landen aanmerkelijk groter wat erop kan duiden dat deze familie onderbelicht, niet voldoende verzameld en bestudeert is.

De grootste genera in Nederland zijn Culicoides (22) Forcipomyia (21), Dasyhelea (13), Palpomyia (12), Bezzia (12) en Atrichopogon (10 soorten)

Knutjes zijn kleine mugjes (1-5mm) waarvan de vrouwtjes steken en bloedzuigen. Bloed is nodig voor de ontwikkeling van eitjes.

Echter niet alle soorten knutjes steken. Dasyhelea waarvan 13 soorten in Nederland voorkomen steekt niet.

De knutjes komen op mens en dier voor. De verschillende soorten hebben verschillende gastsoorten. Forcipomyia paludis het Libellenknutje is een zeldzame soort die op libellen voorkomt. Ook komen knutjes voor op motvlindersoorten.

Fotografie Weetjes

De meeste soorten knutjes zijn erg klein en weinig soorten zijn via foto's op soort te identificeren.

Mogelijke look-alikes

Andere Bronnen

Vleugeltekeningen van Knutjes.

Sleutel tot Sphaeromias soorten Szadziewski et (2007).

Szadziewski et al onderscheiden voor Europa slechts twee soorten Sphaeromias namelijk S. fasciata en S. picta. Volgens auteurs is S. miricornis synoniem met S. picta.

Genera van Ceratopogopnidae.

BOVEN