HOME

<< back

Oestridae Horzels

Horzel weetjes
Fotografie weetjes
Mogelijke look-alikes
Andere bronnen

Horzel weetjes

Er zijn 11 soorten horzels in Nederland. De meeste zijn zeldzaam en er zijn bijzonder weinig waarnemingen.

HYPODERMATIDAE BUILENHORZELS
GASTEROPHILIDAE MAAGHORZELS
OESTROIDAE NEUSGATHORZELS
(1) exoot gevonden op Muskus os
reeƫnhorzel Cephenemyia stimulator reeƫnhorzel
Cephenemyia stimulator Reeënhorzel foto 1 Bert Oving foto 2 Ivan Motlik

Horzelsoorten overzicht op waarneming.nl

Horzels zijn bepaald niet geliefd. Er zijn verhalen in omloop over horzels die halve waarheden bevatten of niet helemaal overeenkomen met de feiten. Zo wordt beweerd dat horzels gemeen steken of hun eitjes leggen op de poten van de koe die vervolgens aan haar poten likt waardoor de eitjes ingeslikt worden en als larven door de huid op de rug naar buiten kruipen, of dat de horzels geen monddelen hebben en daardoor binnen vijf dagen van honger doodgaan.

Oud krantenbericht uit 1930 over de Runderbuilenhorzel

Volwassen horzels worden weinig gezien. Ze steken niet maar kunnen veel last veroorzaken bij mens en dier. Ze lijken op bijen en het gezoem van bijvoorbeeld de Runderhorzel kan soms blinde paniek veroorzaken bij koeien. Sommige soorten horzels leggen hun eitjes tussen de haren en op de huid van zoogdieren. De larven uit de eitjes, die in grote aantallen kunnen voorkomen, groeien onderhuids waardoor er bulten ontstaan (Builenhorzels bij koeien). Andere soorten, zoals de Edelhert- en Reeënhorzel leggen geen eitjes maar leggen levende larfjes. Ze schieten al zwevend op korte afstand de larfjes in de neusgaten van de gastheer.

Horzels hebben beperkte of geen mondontwikkeling. Lang is gedacht dat ze niet in staat zijn om te eten of te drinken. Sommige soorten zijn echter waargenomen op bloemen (Theo Zeegers, 1998) en er is bewijs dat sommige horzels kunnen drinken. Toch gaat men er vanuit dat de meeste soorten dit niet kunnen.

Er is bewijs dat het leven van het imago (volwassen vlieg) langer dan vijf dagen kan duren. Een aantal uitgekweekte larven - verzameld uit een geschoten edelhert - leefde zonder voeding 17 -18 dagen.

Zie artikel over de Edelherthorzel van Bob van Aertsen en Theo Zeegers.

De horzels werden voorheen in aparte families onderscheiden in Schapenhorzels Oestroidae, Paardenhorzels Gasterophilidae en Builenhorzels (Runderhorzels) Hypodermidae. 'Hypodermus' betekent onder de huid. Volgens de laatste - nog niet door iedereen gedeelde inzichten - vallen nu alle horzels binnen één familie, de Oestroidae. De verschillen in gedrag en levenswijze rechtvaardigt om ze toch nog als aparte groepen hieronder te bespreken.