HOME

<< back

Acartophthalmidae Stoppelkopvliegen

"Stoppelkopvliegen" weetjes
Fotografie weetjes
Mogelijke look-alikes
Andere bronnen

Acartophthalmus bicolor Acartophthalmus bicolor Acartophthalmus bicolor
Acartophthalmus bicolor Geelfrons Stoppelkopvlieg (♂)
Acartophthalmus nigrinus Acartophthalmus nigrinus Acartophthalmus nigrinus Acartophthalmus nigrinus
Acartophthalmus nigrinus Zwarte Stoppelkopvlieg (♀)

Stoppelkopvliegen Weetjes

Er komen in Nederland slechts de bovengenoemde twee soorten voor. De familie Acartophthalmidae wordt in het engels "shaved-eye flies" genoemd. Dit is wellicht vanwege de korte beharing op het voorhoofd tussen de ogen en schuine richeltjes naast het oogjesdriehoekje. Ze hebben nog geen Nederlandse naam. Je zou ze "stoppelkopjes" of "stoppelkopvliegen" kunnen noemen.

Er is weinig bekend over deze vliegen. Er zijn wereldwijd slechts vier soorten. (zie link naar website Owen Lonsdale onder). Hun verwantschap met andere families is niet zo duidelijk. Waarschijnlijk zijn ze het meest verwant aan de Chloropidae (Halmvliegen) en Milichiidae. De larven zijn onbekend. Wel is waargenomen dat de vliegen hun eitjes legden op slakken en dode zoogdieren.

Ze worden verondersteld te eten van rottend organisch materiaal in bossen. Wij vonden een vrouwtje Acartophthalmus nigrinus op een zwarte houtzwam (Inonotus hispidus = Ruige weerschijnzwam) die op 3 m hoogte zat op een dode beuk op de Hoge Veluwe. Mogelijk was ze eitjes aan het leggen op de onderzijde van de zwam zodat de larven van de rottende zwam kunnen eten. Een andere waarneming van A. nigrinus was ook op de Hoge Veluwe nu op een liggende omgevallen stam met houtzwammen.

Acartophthalmus bicolor werd gevangen op een vers afgezaagde stronk van esdoorn met nog nabloedend boomvocht.

Er komt verder in Europa nog A. pusio voor. Deze is kleiner, heeft heldere vleugels en geheel donkere poten.

Voor gedetailleerde informatie en determinatiesleutel check internet op "Owen Lonsdale Acartophthalmidae Tree of Life Web project"

Fotografie Weetjes

Foto's van deze vliegen in de natuur zijn mogelijk op een hand te tellen. Uit Nederland zijn bij mijn weten nog geen natuurfoto's bekend.

Mogelijke look-alikes

Ze zijn heel klein (2-3 mm) en in het veld niet gemakkelijk direct te herkennen. Ze lijken dan op andere kleine donkere vliegjes zoals uit de familie Drosophilidae (fruitvliegjes), Chloropidae (halmvliegjes) zoals fritvliegjes en Milichiidae.

Andere Bronnen

Ze zijn op familie niveau uit te sleutelen met Pjotr Oosterbroek e.a. (2006) De Europese families van muggen en vliegen (Diptera)

Update over naamgeving Acarthophthalmidae en voorkomen van soorten in Nederland (bron: Beuk, P.L.Th., 2014. Family Acartophthalmidae. On: Beuk, P.L.Th. (Ed.): Checklist of the Diptera of the Netherlands: http://www.diptera-info.nl/news.php?fam=Acartophthalmidae. (Visited: 08/03/2016.)

Hieronder een filmpje van Pristurus van Acartophthalmus nigrinus die rondscharrelt, ronddraait op verslempende paddenstoelen en zijn poten schoon maakt.


Op zijn werk is een Creative Common Licentie SA3 van toepassing.

By Pristurus (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
BOVEN