HOME

<< back

Anisopodidae Venstermuggen

Venstermuggen weetjes
Fotografie weetjes
Mogelijke look-alikes
Andere bronnen

Anisopodidae Venstermuggen


Sylvicola spec. Sylvicola spec. Sylvicola spec. Sylvicola spec. Sylvicola spec. Sylvicola spec.
Sylvicola spec.
Sylvicola cinctus Sylvicola cinctus Sylvicola cinctus
Sylvicola cinctus (♀)
Sylvicola fuscatus Sylvicola fuscatus Sylvicola fuscatus
Sylvicola fuscatus (2♂, 2♀)
Sylvicola punctatus Sylvicola punctatus Sylvicola punctatus Sylvicola punctatus Sylvicola punctatus
Sylvicola punctatus (2♂, 2♀)

Venstermuggen Weetjes

Er zijn zes Venstermuggen soorten in Nederland van twee subgenera Sylvicola (Anisopus) en Sylvicola (Sylvicola).

Ze zijn wat gelig bruinig van kleur en harig op lichaam en vleugels. Ze zijn 6-12 mm lang met lange vleugels en karakteristieke vlekken op de vleugels en een diskaalcel in de vleugeladering.

Het onderscheid tussen deze twee subgenera is op basis van minieme verschillen in de vleugeladering. De identificatie van de soorten is vooral op basis van microscopisch onderzoek van mannelijke genitalia.

Zie DETERMINATIESLEUTEL van Europese Venstermugsoorten.

Of DETERMINATIESLEUTEL voor alle Noord Europese Sylvicola soorten Soli en Rindal, 2014.

Of Freeman, 1950 DETERMINATIESLEUTEL voor Britse soorten.

Mike Hackston heeft hier een ingang naar zijn vele determinatiesleutels .

De Venstermuggen zijn vooral te vinden op rottend, gistend organisch materiaal, composthopen en slijmerige boomsappen.

De adulten komen het meest voor in de zomer in bos en open habitats. Ze zitten vaak op boomstammen, muren en vensters, typisch met een schuin omhoog gericht lichaam. Soms vind je ze ook op bloemen o.a schermbloemigen zoals Engelwortel.

Sylvicola zetterstedti larven zijn gevonden in of op de basis van de stengel van Engelwortel Angelica sylvestris in de lente op de dode plantstengels. Het is niet bekend of de associatie met Engelwortel al begint in de levende plant. (bron: Chandler 2010, A Dipterist's Handbook pg 454)

Fotografie Weetjes

Bij duidelijke foto's van de vleugels zijn venstermuggen op subgenera niveau te onderscheiden. Neem ook detailfoto's van de kop, afstand van de ogen en rugtekening. Voor de soortdeterminatie is meestal ook microscopisch genitaal onderzoek nodig.

Mogelijke look-alikes

Ze lijken wel op sommige Limoniidae Steltmuggen en Tipulidae Langpootmuggen. De langpootmuggen hebben o.a een langere snuit (rostrum) en langere palpen waar het laatste = vijfde palp segment verlengd is. Bij de Venstermuggen is de snuit korter en zijn de palpen korter met vier segmenten.

Andere Bronnen

Ze zijn op familie niveau uit te sleutelen met Pjotr Oosterbroek e.a. (2006) De Europese families van muggen en vliegen (Diptera).

Update over naamgeving Anisopodidae en voorkomen van soorten in Nederland (bron: Beuk, P.L.Th., 2001. Family Anisopodidae. On: Beuk, P.L.Th. (Ed.): Checklist of the Diptera of the Netherlands: https://www.diptera-info.nl/news.php?fam=Anisopodidae. (Visited: 08/03/2016.)

Determinatiesleutel van de vier algemene Venstermuggen M. Hackston.

Mike vroeg me het volgende toe te voegen "Mike's keys are all works in progress and he requests that if you find difficulties in using them or can suggest improvements, you could let him know on mikesinsectkeys@gmail.com so that he can edit them and improve their usefulness further".BOVEN