Er zijn in Nederland 4 soorten. Ze zijn 2 - 3,5mm groot. Het zijn zwartglanzende kleine vliegjes. Alleen flavicauda heeft geheel gele poten. Camilla heeft grote monddelen. Sommige soorten hebben twee paar snorharen (vibrissae), andere drie paar. De antenne van Camillidae is karakteristiek. De bovenste zijharen op de arista vooral die op de basishelft zijn lang en de onderste rij kort. Op de ventrale zijde van de voordij staat een korte borstel.
Er is niet zoveel bekend over deze Camilla soorten. De imago's bezoeken bloemen, en komen voor op lage vegetatie en op de kale grond.
De larven voedden zich waarschijnlijk met organisch afval. Ze zijn gevonden bij konijnenholen en muizennesten waar ze waarschijnlijk hum uitwerpselen eten.
De Camilla flavicauda werd door ons gevonden in de duinen van Meijendel bij Wassenaar.
De Camilla soorten lijken het meest op Fruitvliegen zoals zwartglanzende Drosophila soorten. Ook lijken ze wel op enige zwartglanzende Oevervliegen Ephydridae zoals de vrij algemene Psilopa soorten of de minder algemene Athyroglossa glabra. De verschillen zitten in de arista beharing. Drosophilidae hebben een arista met zowel aan de bovenzijde als aan de onderzijde zijharen. Oevervliegen hebben alleen bovenzijdige beharing. De Camillidae heeft een arista met sterke bovenzijdige beharing en korte onderzijdige beharing.
De vleugeltekening is bijna gelijk aan Fruitvliegen en Oevervliegen. De monddelen en de snorharen zijn andere onderscheidende kenmerken. Probeer daarom vooral de kop in profiel te fotograferen. Er zijn heel weinig foto's uit de natuur.
zie paragraaf hier boven.
Determinatie sleutel van Camillidae.
Mike Hackston heeft hier een ingang naar zijn vele determinatiesleutels .
Update over naamgeving Camillidae en voorkomen van soorten in Nederland (bron: Beuk, P.L.Th., 2015. Family Camillidae. On: Beuk, P.L.Th. (Ed.): Checklist of the Diptera of the Netherlands: http://www.diptera-info.nl/news.php?fam=Camillidae.