HOME

<< back

Camillidae

Camillidae weetjes
Fotografie weetjes
Mogelijke look-alikes
Andere bronnen

Camilla flavicauda Camilla flavicauda Camilla flavicauda Camilla flavicauda
Camilla flavicauda (♀)

Camillidae Weetjes

Er zijn in Nederland 4 soorten. Ze zijn 2 - 3,5mm groot. Het zijn zwartglanzende kleine vliegjes. Alleen flavicauda heeft geheel gele poten. Camilla heeft grote monddelen. Sommige soorten hebben twee paar snorharen (vibrissae), andere drie paar. De antenne van Camillidae is karakteristiek. De bovenste zijharen op de arista vooral die op de basishelft zijn lang en de onderste rij kort. Op de ventrale zijde van de voordij staat een korte borstel.

Er is niet zoveel bekend over deze Camilla soorten. De imago's bezoeken bloemen, en komen voor op lage vegetatie en op de kale grond.

De larven voedden zich waarschijnlijk met organisch afval. Ze zijn gevonden bij konijnenholen en muizennesten waar ze waarschijnlijk van uitwerpselen eten.

De Camilla flavicauda werd door ons gevonden in de duinen van Meijendel bij Wassenaar.

Fotografie Weetjes

De Camilla soorten lijken het meest op Fruitvliegen zoals zwartglanzende Drosophila soorten. Ook lijken ze wel op enige zwartglanzende Oevervliegen Ephydridae zoals de vrij algemene Psilopa soorten of de minder algemene Athyroglossa glabra. De verschillen zitten in de arista beharing. Drosophilidae hebben een arista met zowel aan de bovenzijde als aan de onderzijde zijharen. Oevervliegen hebben alleen bovenzijdige beharing. De Camillidae heeft een arista met sterke bovenzijdige beharing en korte onderzijdige beharing.

De vleugeltekening is bijna gelijk aan Fruitvliegen en Oevervliegen. De monddelen en de snorharen zijn andere onderscheidende kenmerken. Probeer daarom vooral de kop in profiel te fotograferen. Er zijn heel weinig foto's uit de natuur.

Mogelijke look-alikes

zie paragraaf hier boven.

Andere Bronnen

Determinatie van Camillidae.

Mike Hackston heeft hier een ingang naar zijn vele determinatiesleutels .

BOVEN