HOME

<< back

Chamaemyiidae Zilvervliegen of Bladluisvliegen

Zilvervliegen weetjes
Fotografie weetjes
Mogelijke look-alikes
Andere bronnen

Chamaemyia polystigma Chamaemyia polystigma
Chamaemyia spec.
Leucopsis melanopus Leucopsis melanopus Leucopsis melanopus
Leucopis spec.

Chamaemyiidae Weetjes

Er is geen officiele Nederlandse naam voor de vliegen in deze familie. In de internationale literatuur worden ze door sommige auteurs 'zilvervliegen' genoemd vanwege de typische lichtblauwgrijs tot zilverachtige kleur. Anderen noemen ze 'Aphid flies' 'Luisvliegen of 'Bladluisvliegen'' vanwege de relatie met bladluizen, wolluizen, dopluizen, bladvlooien en cicades.

Er zijn in Nederland 23 soorten Zilvervliegen geregisteerd. Er worden twee subfamilies onderscheiden Chamaemyiina en Leucopinae, elk met twee genera. Chamaemiinae met genera Chamaemyia (8 soorten) en Parochtiphila (2 soorten). De Leucopinae met de genera Leucopis (11 soorten) en Lipoleucopis (1 soort).

De volgende is een vereenvoudigde sleutel:

De zilvervliegen zijn klein 1-4mm. De meest algemene soorten zijn Chamaemyia soorten. Leucopis soorten worden weinig gezien en gevangen. In grasland en in kustgebieden kunnen zilvervliegen van de subfamilie Chamaemyiinae vrij talrijk zijn.

De Leucopis soorten kunnen net als mieren de bladluizen 'melken' om zich met de door de luizen geproduceerde honingdauw te voeden. Ze kloppen daartoe met hun voorpoten op het achterlijf van de luizen. Ze zijn daarbij zeer behendig in het ontwijken van mieren die de bladluizen colonie reeds geclaimd hadden.

Fotografie Weetjes

De zilvervliegen zijn kleine maar aantrekkelijke vliegen. Voor een determinatie op genera niveau is visuele informatie van de koptekening en beharing (wel of geen orbitals) en antennevorm en lunulavorm belangrijk. Verder is een goed zicht op de vleugeltekening waar zowel de costa als de anaalader goed te zien zijn belangrijk.

Opvallende donkere vlekjes op het achterlijf komen veel voor bij Chamaemyia soorten. De Leucopis soorten vertonen vaak bruinige lengtestrepen op het borststuk.

Mogelijke look-alikes

De zilvervliegen zijn verwant aan de Lauxaniidae. Ze hebben een gelijkende brede kop. Een gelijkende soort is bijvoorbeeld Minettia desmometopa.

Minettia desmometopa
Minettia desmometopa

Andere Bronnen

Overzicht Chamaemyiidae soorten op waarneming.nl

Update over naamgeving Chamaemyiidae en voorkomen van soorten in Nederland (bron: Beuk, P.L.Th., 2015. Family Chamaemyiidae. On: Beuk, P.L.Th. (Ed.): Checklist of the Diptera of the Netherlands: http://www.diptera-info.nl/news.php?fam=Chamemyiidae.

BOVEN