HOME

<< back

Chaoboridae Spookmuggen

Spookmuggen weetjes
Fotografie weetjes
Mogelijke look-alikes
Andere bronnen

Chaoboridae indet.
Chaoboridae indet.(f)
Chaoborus cristallinus? Chaoborus cristallinus? Chaoborus cristallinus? Chaoborus cristallinus?
Chaoborus cristallinus
Chaoborus flavicans Chaoborus flavicans Chaoborus flavicans Chaoborus flavicans Chaoborus flavicans Chaoborus flavicans Chaoborus flavicans
Chaoborus flavicans (m)

Spookmuggen Weetjes

De naam spookmuggen slaat op het uiterlijk van de larve, die ook wel fantoomlarven genoemd worden. Overzicht van spookmugsoorten in larve stadium en als imago op waarneming.nl.

Er zijn slechts 7 soorten spookmuggen in Nederland. De familie bestaat uit twee geslachten Mochlonyx (3 soorten) en Chaoborus (4 soorten).

Ze zijn verwant aan de Steekmuggen Culicidae. De mannetjes hebben grote pluimantennes, bij de vrouwtjes zijn de antennes kortbehaard. De meest algemene soort is Chaborus flavicans.

Fotografie Weetjes

Onderscheidende kenmerken van de Chaoborus zijn de relatieve lengte van het eerste en tweede tarslid, de relatieve lengte van de twee laatste antennelidjes van het mannetje en de kleurvlakken op de flanken. De Spookmuggen zijn meestal te vinden dicht bij de larvale biotoop. De larven van Mochlonyx zijn te vinden in tijdelijke poelen. De Chaoborus bij meren en permanente wateren.

Mogelijke look-alikes

Culicidae indet. Culicidae indet. Culiseta annulata
Steekmuggen

De Spookmuggen lijken het meest op Steekmuggen. De Spookmuggen steken niet. De Steekmuggen hebben een verlengde steeksnuit, de Spookmuggen een korte snuit. Steekmuggen hebben 'schubben' op veel lichaamsdelen, ook op de poten. Spookmuggen hebben minder schubben en geen schubben op de poten. Het achterlijf van de Spookmuggen steekt ver uit achter het uiteinde van de vleugels.

Andere Bronnen

Mike Hackston key British Chaoboridae.

In de sleutel van Mike Hackston ontbreekt een Nederlandse soort Mochlonyx triangularis.

Mike vroeg me het volgende toe te voegen "Mike's keys are all works in progress and he requests that if you find difficulties in using them or can suggest improvements, you could let him know on mikesinsectkeys@gmail.com so that he can edit them and improve their usefulness further".

BOVEN