HOME

<< back

Chironomidae Dansmuggen

Dansmuggen weetjes

Fotografie weetjes

Mogelijke look-alikes

Andere bronnen


Chironomus spec.
Chironomus spec.(♀)
Chironomidae indet. Chironomidae indet.
Chironomidae indet. (net ontpopte dansmuggen)
Chironomidae indet. Chironomidae indet. Chironomidae indet. Chironomidae indet. Chironomidae indet. Chironomidae indet. Chironomidae indet. Chironomidae indet. Chironomidae indet. Chironomidae indet. Chironomidae indet. Chironomidae indet. Chironomidae indet. Chironomidae indet. Chironomidae indet. Chironomidae indet. Chironomidae indet. Chironomidae indet. Chironomidae indet. Chironomidae indet. Chironomidae indet. Chironomidae indet.
Chironomidae indet.
Chironominae indet
Chironominae indet
Cricotopus spec. Cricotopus spec. Cricotopus spec. Cricotopus spec.
Cricotopus spec. (♂+♀, 2x♂)
Demeyerea ruficeps Demeyerea ruficeps Demeyerea ruficeps
Demeyerea ruficeps(♀, 2x(♂) )
Orthocladinae indet. Orthocladinae indet.
Orthocladinae indet.(♀)
Tanypus punctipennis Tanypus punctipennis Tanypus punctipennis Tanypus punctipennis
Tanypus punctipennis(♂)
Ablablesmyia spec. Ablablesmyia spec. Ablablesmyia spec.
Tanypus kraatzi/punctipennis (♂)
Psectrotanypus varius Psectrotanypus varius Psectrotanypus varius
Psectrotanypus varius(♂)

Dansmuggen Weetjes

De Dansmuggen zijn niet stekende muggen. Ze vormen één van de grootste Diptera families met wereldwijd zo'n 8000 beschreven soorten en mogelijk nog eens zoveel onbeschreven soorten. In Nederland komen ongeveer 500 soorten voor.

De naam Dansmuggen komt van het zwermgedrag van de mannetjes. Grote zwermen zie je vaak in de zomeravonden. De Chironomidae worden ook wel 'Vedermuggen' genoemd vanwege de typisch grote pluimantennes van de mannetjes. Zie het verschil in antenne van de vrouwtjes en de mannetjes. De vrouwtjes hebben vrij ijle antennes.

.. ..

Kenmerken van de Dansmuggen zijn de typische antennes, de lange tarsen aan de voorpoten en de vaak vooruitstekende poten in ruststand, een postscutellum achter het scutellum met een overlangse groef.

De muggenlarven komen vooral in water voor en een enkele soort in modderoevers, vochtig blad of fungi. De muggenlarven worden gebruikt als indicatoren van waterkwaliteit. Sommige soorten komen alleen in vuil water voor andere alleen in schoon water. Er zijn soorten specifiek voor stromend water, stilstaand water, zoet water, brak water en zelfs zoutwater. Er zijn dan ook uitgebreide determinatie tabellen om soorten muggenlarven te onderscheiden.

De larven van de subfamilie Chironominae larven zijn rood. Binnen de insecten wereld vormen ze een bijzondere groep door hun systeem van ademhaling en zuurstofvoorziening. Ze hebben geen tracheeën stelsel zoals andere insecten maar huidpigmenten met haemoglobine waarmee ze zuurstof kunnen opnemen uit de lucht en binden aan ijzer, waardoor ook de rode kleur ontstaat. Ze worden ook wel 'bloedwormen' genoemd.

De rode muggenlarven worden veel gebruikt in de hengelsport en als vissenvoer vissenvoer..

De larven eten microscopisch materiaal zoals plankton, detritus. Een enkele larvesoort is carnivoor (vleeseter) zoals van de algemene Psectrotanypes varius (zie boven) en verwante soorten. Sommige Cricotopus soorten zijn mineerders. Cricotopus brevipalpus en C. obnixus mineren op waterplanten zoals drijvend fonteinkruid (Potamogeton). De Cricotopus hebben typisch achterlijftekening van geel en zwart. Ze zijn sexueel dimorf waarbij de mannetjes en vrouwtjes kleur verschillen vertonen (Zie boven parende Cricotopus.

De imago's voeden zich met nectar, stuifmeel en honingdauw. Je ziet ze dan ook vaak op planten.

Veel onderzoek is er gedaan naar muggenlarven. De soorten samenstelling van muggenlarvesoorten in het water geeft informatie over de waterkwaliteit. Boek van Vallenduuk en Moller Pilot voor determinatie muggenlarven t.b.v waterkwaliteitsonderzoek

Fotografie Weetjes

De Dansmuggen zijn zeer fotogeniek. Toch worden er weinig foto's gemaakt wellicht omdat ze moeilijk op soort te benoemen zijn. Een enkeling met vleugelvlekken zoals de Ablablesmyia spec. en de Psectrotanypes varius zijn van foto te benoemen evenals de Demeyerea ruficeps en nog enkele andere soorten.

De variatie is groot wat ook al blijkt uit het voorkomen van meer dan 130 genera binnen de familie.

Mogelijke look-alikes

Verwante families zijn de o.a Kriebelmuggen (Simuliidae), Spookmuggen (Chaoboridae) en Steekmuggen (Culicidae).

zie Overzicht Muggenfamilies

Andere Bronnen

BOVEN