Clusiidae 'Kempvliegen'

HOME

<< back

Clusiidae weetjes
Fotografie weetjes
Mogelijke look-alikes
Andere bronnen

Clusiodes albimanus Clusiodes albimanus Clusiodes albimanus Clusiodes albimanus
Clusiodes albimanus
Clusiodes gentilis Clusiodes gentilis Clusiodes gentilis Clusiodes gentilis
Clusiodes gentilis
Clusiodes ruficollis Clusiodes ruficollis Clusiodes ruficollis Clusiodes ruficollis
Clusiodes ruficollis
Clusiodes spec.
Clusiodes spec.

Clusiidae Weetjes

De Clusiidae hebben nog geen Nederlandse naam. Ze hebben een bijzonder gedrag en opvallende bruinig-zwarte kleuren en witte strepen. In het Engels worden ze wel 'Druid Flies' genoemd vanwege het gedrag van mannetjes groepen die allerlei schijngevechten met elkaar aangaan op kale vaak zonbeschenen liggende boomstammen. De Druiden hadden blijkbaar 2000 jaar geleden ?soortgelijke? rituelen in de donkere wouden.

Ik noem ze voorlopig "Kempvliegen' Kemp verwijst naar krijger en als in de vogelsoort Kemphaan. Wellicht hebben we in Nederland ook meer een band met Kemphanen dan met Druiden."

Hieronder een filmpje van Pristurus van schijngevechten van mannetjes Clusoides albimanus.


Op zijn werk is een Creative Common Licentie SA3 van toepassing.

By Pristurus (Own work) [
CC BY-SA 3.0]

In Nederland zijn er 7 soorten namelijk: Clusius (1 soort, C. flava)) en Clusiodes (6 soorten), C. caledonicus, gentilis, albimanus en C. ruficollis, en C. verticalis) De volgende vereenvoudige sleutel is onttrokken aan gegevens uit Lonsdale & Marshall (2007) Redefinition of the genera of Clusoides and Hendelia ..in: Studie dipterologica 14 (2007) :117-159.

Zoals boven vermeldt kun je de mannetjes veelal vinden op liggende boomstammen in hun 'lek' (mannetjes strijd territorium) waar de mannetjes elkaar te lijf gaan en ook andere soorten insecten wegjagen en waar de mannetjes paren met de vrouwtjes. De eitjes worden gelegd in zachte dode boomdelen van loofhoutbomen veelal waar kevers gangen hebben gegraven. De Clusiidae larven leven van waarschijnlijk van andere soorten insectlarven.

Fotografie Weetjes

Voor de determinatie van de Clusiidae zijn detailfoto's nodig van de kop kleuren en beharing, de kleur en beharing van scutum en scutellum, de poten vooral de tarsen van de voorpoten, kleur van het gezicht en de palpen.

De kop kan het beste van drie zijden worden gefotografeerd, van boven, van voren en van opzij. Veelal zal er aanvullend genitaal onderzoek nodig zijn voor een 100% zekere soortdeterminatie.

Mogelijke look-alikes

De typische bruine en zwarte kleuren en witte flankstrepen zijn kenmerkend voor veel Clusiidae, niet gemakkelijk te verwarren met andere soorten.

Andere Bronnen


zie

http://tolweb.org/Clusiodes/27684

en

http://tolweb.org/Clusiidae/10628

BOVEN