Wiervliegen komen voor aan de kust en kun je vooral vinden in de wier aanspoelselzone in de hoogste delen van de vloedzone. Hier ligt vaak het hardst rottende wier met wat hogere temperaturen waar de wiervliegen bij voorkeur hun eieren leggen.
Het zijn donkere vliegen met een afgeplat lichaam en sterke beharing van de poten en wangen. Er zijn in Nederland 3 soorten wiervliegen Malacomyia sciomyzina, Coelopa frigida en Coelopa pilipes. Coelopa frigida is een algemene soort en Coelopa pilipes is zeer zeldzaam. Bij C. frigida vinden we naast lange haren ook duidelijke borstelharen op de poten terwijl bij C. pillipes alleen fijne lange haren voorkomen. Op de wangen van C. frigida staan stevige borstels en bij C. pillpes alleen fijne haren.>
Malacomyia sciomyzina is ook zeldzaam. Deze onderscheidt zich van Coelopa door beharing op de flanken op het mesonotum. Bij Coelopa is het mesonotum glad op de bovenste zone en met een dauwlaag van zeer kleine microtrichia op het onderste deel.
Larven vinden hun kostje in het rottende zeewier.
De volwassen beesten en de larven kunnen het hele jaar door waargenomen worden en kun je dus het beste zoeken in de zewieraanspoelselzone, vooral de warmste rottende strook.
De Wiervliegen Coelopidae vallen binnen de superfamilie de Sciomyzoidea waarbinnen de verwante families zoals de Dryomyzidae, Sciomyzidae (Slakvliegen) en Sepsidae (Wenkvliegen voorkomen).
Uit de familie van de Sepsidae lijkt de Orygma luctuosum op de Coelopidae. Orygma luctuosum is een nogal afwijkende soort binnen de Sepsidae familie. Orygma luctuosum komt ook voor in de wieraanspoelselzones!!
Bij de Sciomyzidae (Slakvliegen) is vooral Ditaeniella een gelijkende soort