HOME

<< back

Coenomyiidae Geurvliegen


Fotografie weetjes
Mogelijke look-alikes
Andere bronnen


Coenomyia ferruginea Bron P. Oosterbroek (2006) The European Families of the Diptera

Voor informatieve foto's

Geurvliegen Weetjes

Er is slechts 1 soort Coenomyiidae in Europa Coenomyia ferruginea. Ze zijn 1,5 - 2 cm groot. Op het eerste gezicht zou je je wellicht kunnen vergissen en denken dat het een soort wesp is. Kenmerkend is de vleugeltekening en de twee uitpuilende doorntjes op het scutellum. Het mannetje is duidelijk kleiner dan het vrouwtje en is veel donkerder gekleurd. Het vrouwtje heeft een warm bruine gelige kleur, terwijl het mannetje donkerbruin-zwart van kleur is. Het achterlijf van zowel het mannetje als het vrouwtje heeft lichtgekleurde gelige achterranden op de tergieten. Ze hebben een gebogen rug en kleine kop.

Ze worden Geurvliegen genoemd omdat ze soms een sterke geur verspreiden die door sommigen als 'kaaslucht' wordt omschreven.

De larven voeden zich met insectenlarven in bosbodems met veel dood hout en ander organisch materiaal. De imago's vindt men op bloemen op zoek naar honing, en op planten met door luizen geproduceerde honingdauw.

Fotografie Weetjes

De Geurvliegen zijn opvallende vliegen. Toch zijn er weinig natuurfoto's uit Nederland. Wordt hij mogelijk vaak niet herkend en voor een wesp versleten?

Mogelijke look-alikes

Andere Bronnen

BOVEN