HOME

<< back

Culicidae Steekmuggen

Steekmuggen weetjes
Fotografie weetjes
Mogelijke look-alikes
Andere bronnen

Culicidae indet. Culicidae indet. Culicidae indet. Culicidae indet. Culicidae indet. Culicidae indet.
Culicidae indet. Steekmuggen ongedetermineerd
Cules pipiens? Cules pipiens? Cules pipiens? Cules pipiens?
Cules pipiens? (♂)
Culiseta annulata Culiseta annulata Culiseta annulata
Culiseta annulata (♂)(2♀)

Steekmuggen Weetjes

In Nederland zijn meer dan 60 soorten Steekmuggen Culicidae. De vrouwtjes steken en zuigen bloed nodig voor de voeding van hun eitjes. Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is dat mannetjes een vertakte pluimantenne hebben en de vrouwtjes een eenvoudiger antenne.

Ze zijn onderverdeeld in twee subfamilies Anophelinae en Culicinae. Deze zijn onderverdeeld in 6 genera Anopheles (7 soorten) in de subfamilie Anophelinae, en 5 genera in de subfamilie Culicinae. De laatste bestaan uit de genera Aedes (ong. 40 soorten) Culiseta (7 soorten) Cules 4 soorten) Ochlerotatus (6 soorten) en Coquilettidia (1 soort).

De Steekmuggen verspreiden menige ziekte zoals dengue (gele koorts), malaria, en recentelijk ook het zika virus. De Anopheles is de verspreider van malaria. Anopheles is gemakkelijk te onderscheiden van de andere genera door hun lange palpen die ongeveer evenlang zijn als de proboscis (steeksnuit). Bij de subfamilie Culicinae zijn de palpen veel korter.

Door de opwarming van de aarde en toegenomen wereldwijd transport en reizen komen steeds vaker tropische muggensoorten in onze regio voor, zoals recentelijk de Aziatische tijgermug met de opvallende zwart-witte poten Aedes albopictus. Dengue wordt vooral verspreid door de Aedes aegypti.

Wikipedia link naar info over de Aziatische tijgermug

De larven van muggen ontwikkelen zich hoofdzakelijk in stilstaand water van grote meren tot kleine waterplasjes in bloempotten of autobanden.

Fotografie Weetjes

De kenmerken die belangrijk zijn voor de determinatie van adulte steekmuggen zijn de kleur van schubben op vleugels, palpen, steeksnuit, en tarsen, het voorkomen of ontbreken van haren bij de twee spiraculums op de flanken. Voor details en keuzes zie de volgende bron.

Mogelijke look-alikes

Voor vergelijken met andere muggenfamilies

Andere Bronnen

Overzicht Culicidae soorten op waarneming.nl

Update over naamgeving Culicidae en voorkomen van soorten in Nederland (bron: Beuk, P.L.Th., 2015. Family Culicidae. On: Beuk, P.L.Th. (Ed.): Checklist of the Diptera of the Netherlands: http://www.diptera-info.nl/news.php?fam=Culicidae.

Freeman, 1950 DETERMINATIESLEUTEL voor Britse Culicidae soorten zie blz. 97-120.

Voor determinatie van Culicidae zie Mike Hackston insect keys -> Order Diptera The Flies -> Culicidae..

BOVEN