HOME

<< back

Diastatidae

Diastatidae weetjes
Fotografie weetjes
Mogelijke look-alikes
Andere bronnen

Diastata adusta
Zie kenmerkende borstels op de vleugelvoorrand (costa) hier voorbeeld Diastata adusta
Diastata adusta Diastata adusta Diastata adusta
Diastata adusta
Diastata costata Diastata costata
Diastata costata
Diastata fuscula Diastata fuscula Diastata fuscula Diastata fuscula
Diastata fuscula

Diastatidae Weetjes


Er zijn in Nederland 8 soorten Diastata. Ze zijn 2,5 - 4 mm groot. Het zijn kleine zwarte vliegjes met grijze bestuiving vliegjes. De kop is gedeeltelijk mat geel en zilvergrijs glanzend. Kenmerkend zijn de borstels op de voor-vleugelrand (costa) zoals we ook kennen bij de Heleomyzidae Afvalvliegen.

Overzicht van de Diastata soorten op waarneming.nl.

of probeer rechtstreeks url https://waarneming.nl/taxa/10891/

Diastata soorten komen vooral voor aan vochtige oevers van ondiepe plasjes. Diastata fuscula is te vonden in bossen op de bosbodem. Diastat adusta en D. costata zijn door ons gevonden op oevers in zandige gebieden. Diastata adusta vonden wij aan de rand van duinplasjes in munt vegetatie onder en aan de rand van wilgen bosjes. Elias de bree vond de soorten D. ornata en D. nebulosa in veengebieden en meldt dat D. cervinala een voorkeur heeft voor warmere gebieden en gevonden werd in Typha vegetatie aan een opgedroogde poel.

De larven en hun voeding zijn onbekend, maar er wordt vermoed dat ze saprofaag zijn dwz leven van ontbindend plantaardig en dierlijk afval. Marshall (2012) in Flies vermeldt een Noord Amerikaanse soort Diastatidae larve/pop uitgekweekt uit knaagdier faeces.

E de Bree publicatie in NFM 2017 Diastata soorten uit de D.nebulosa groep met determinatiesleutel

Fotografie Weetjes

Aaangezien zelfs de larven van de meeste Diastata soorten nog niet bekend en er uberhaupt weinig natuurfooto's zijn van Diastata is er dus nog veel kennis ook met foto's en film binnen te halen.

Mogelijke look-alikes

De Diastatidae lijken erg op de verwante Campichoetidae en enigszins op Drosophilidae en Camillidae.

Andere Bronnen

Wikipedia info over Diastatidae.

Voor meer foto's en detail informatie over de soorten Diastata costalis, D. fuscula en D. vagans zie volgende url... www.spessart-fliegen.de/diptera/diastatidae/diastata/diastata.html

BOVEN