HOME

<< back

Dryomyzidae

Dryomyzidae weetjes
Fotografie weetjes
Mogelijke look-alikes
Andere bronnen

Dryomyza flaveola Dryomyza flaveola Dryomyza flaveola Dryomyza flaveola Dryomyza flaveola Dryomyza flaveola
Dryopa (was Dryomyza!!) flaveola
Neuroctena anilis Neuroctena anilis Neuroctena anilis
Dryomyza (was Neuroctena!!) anilis

Dryomyzidae Weetjes

Er zijn drie soorten Dryomyzidae in Nederland. Het zijn grote vliegen tot 18mm (Dryomyza (was Neuroctena!!) anilis). Dryomyza anilis is een vettig glimmende vlieg die veel op paddenstoelen voorkomt. Ook de Dryopa (was Dryomyza!!) soorten vind je vaak in de buurt van paddenstoelen. Dryopa flaveola is de algemene soort, maar moeilijk te onderscheiden van Dryopa decrepita. D. decrepita heeft geen haartjes op de R1 ader op de vleugel bovenzijde. D. flaveola heeft haartjes op de R1 ader (microscopisch onderzoek nodig!). Bij D. decrepita is de lunula vrij gelegen, bij D. flaveola niet.

Het verschil tussen Dryomyza en Dryopa is te vinden de beharing op het achterhoofd bovenste deel. Bij Dryomyza zijn achter het voorhoofdoogjesdriehoekje alleen borstels en geen fijne haren, terwijl bij Dryopa zowel borstels als meerdere kleine haartjes te zien zijn. zie foto's. Bij Dryomyza zijn haren op op R1 vleugelader, terwijl deze ontbreken bij Dryopa.

De Dryopa soorten D. decrepita en D. flaveola zijn te onderscheiden op vleugeltekening. Dryopa decrepita heeft verdonkerde dwarsaders, terwijl D. flaveola heldere vleugels heeft met lichtgele pterostigma. Let op Dryomyza (was Neuroctena) heeft ook vleugels met verdonkerde dwarsaders en heeft bovendien verdonkerde lengte aders. Dryopa heeft een vrije lunule boven de antenne, terwijl Dryomyza een meer verborgen lunule heeft.

Dryomyzidae leven van rottend materiaal, zoals rottende paddenstoelen, dode insecten, faeces.

Fotografie Weetjes

Als je stinkzwammen ruikt kijk dan even rond en dan kom je vaak de Dryomyza (Neuroctena) anilis en/of Dryopa (Dryomyza) flaveola tegen.

Mogelijke look-alikes

Verwante families zijn Heleomyzidae. Vooral de Suillia soorten lijken op Dryomyzidae soorten.

Suillia similis Suillia spec.
Suillia similis en Suillia spec.

Andere Bronnen

Mathis & Sueyoshi 2011 Wereld catologus van de Dryomyzidae inclusief veranderde naamgeving van Neuroctena naar Dryomyza en Dryomyza naar Dryopa.


BOVEN