HOME

<< back

Hippoboscidae Luisvliegen

Luisvliegen weetjes
Fotografie weetjes
Mogelijke look-alikes
Andere bronnen

Lipoptena cervi Lipoptena cervi Lipoptena cervi
Lipoptena cervi Hertenluisvlieg
Stenepteryx hirundinis Zwaluwluisvlieg
Stenepteryx hirundinis Zwaluwluisvlieg (foto Chiel Jacobusse)
Ornithomya avicularia Vogelluisvlieg Ornithomya avicularia Vogelluisvlieg Ornithomya avicularia Vogelluisvlieg Ornithomya avicularia Vogelluisvlieg
Ornithomya avicularia Soort Vogelluisvlieg (foto's Rob van der Rol)

Luisvliegen Weetjes

De Luisvliegen doen denken aan luizen door hun gedrag en lichaamsvorm. Het zijn platte vliegen met een steeksnuit en pootjes met scherpe haakklauwtjes.

Ze komen voor op vogels en zoogdieren. Ze vliegen naar hun gastheer/vrouw en nestelen zich tussen haren en veren. De vleugels worden er spoedig af gewerkt en korte vleugelstompjes blijven over. Sommige soorten hebben slechts rudimentaire vleugels zoals de Schapenluisvlieg Melophagus ovinus. Deze vlieg heeft ook geen haltertjes, wat andere vliegen gebruiken als evenwichtsorgaan bij vliegen en anderszins bewegen.

Op de gastheer/vrouw zuigen ze bloed op van hun gastheer/vrouw voor het groeien van eitjes en larven.

De larven ontwikkelen zich in het achterlijf van het luizenvlieg vrouwtje, dus niet in de gastheer/vrouw. Er wordt maar één larve per keer grootgebracht. De witte larve wordt uitgepoept en verpopt zich weldra op de grond of nadat deze in de grond gekropen is. De pop heeft een donkere kleur. Een luisvlieg kan 7-8 larven in haar korte leven grootbrengen.

Er zijn 12 soorten Luisvliegen in Nederland in drie subfamilies de Vogelluisvliegen Ornithomyinae, de Paardenluisvliegen Hippoboscinae en de Hertenluisvliegen Lipopteninae.

Fotografie Weetjes

Foto's van Luisvliegen op hun gastheer/vrouw zijn er nog weinig. Interessant zou zijn een serie foto's van larven leggende luisvliegen of van luisvliegen met vleugels en daaarna zonder vleugels. De Luisvliegen bewegen zich (soms? altijd?) zijdelings voort met behoorlijke snelheid.

Pristurus laat een filmpje zien waar een Lipoptena cervi Hertenluisvlieg de vleugels afsnijd/breekt met behulp van haar scherpe klauwtjes.

Filmpje van Hertenluisvlieg van Pristurus

Mogelijke look-alikes

Eigenlijk is er geen vlieg die op de luisvliegen lijkt, behalve de Braulidae Bijenluisvliegen

Andere Bronnen

Online key Hippoboscidae species.

Update over naamgeving Hippoboscidae en voorkomen van soorten in Nederland

Overzicht van soorten in de Familie Hippoboscidae op waarneming.nl

BOVEN