HOME

<< back

Microphoridae (door sommige auteurs tot Dolichopodidae gerekend)


Microphoridae weetjes
Fotografie weetjes
Mogelijke look-alikes
Andere bronnen

Microphor crassipes(m) Microphor crassipes(m) Microphor crassipes(m) Microphor crassipes(m) Microphor crassipes(m)
Microphor crassipes(m)

Microphoridae Weetjes

De Microphoridae hebben geen Nederlandse naam. Ze vallen onder de superfamilie Empidoidae samen met Dolichipodidae, Empididae, Hybotidae en Atelestidae. De plaats in de Diptera families is onderwerp van discussie geweest. Ze worden nu als een subfamilie van de Dolichopodidae beschouwd (Sinclair en Cumming 2006). Ze werden voorheen ook wel onder de Empididae gevoegd of als afzonderlijke familie genoteerd. Ze worden beschouwd als oudere vormen in de superfamilie van de Empidoidea waaruit mogelijk de Empididae en Dolichopodidae zijn ontstaan.

Er zijn in Nederland slechts 3 soorten, alle van het geslacht Microphor namelijk M. holosericeus, M. crassipes en M. anomalus. M. holosericeus is de meest algemene en M. crassipes is vrij zeldzaam.

Ze lijken nogal op Hybotidae wat betreft vleugeltekening en de hoge 'bochel'rug. De Microphora hebben een costa rand met daarop haren over de gehele lengte van de vleugel, een kleine basaalcel en zeer korte anaalader en brede vleugellob als bij Hybos en Bicellaria. De antenne heeft een kenmerkende vorm met een apikale naaldvormige arista. De monddelen zijn kort.

De Microphor sericeus heeft geen breed afgeplatte achterpoten, zoals te zien zijn bij M. crassipes en M. anomalus. De mannetjes van M. crassipes zijn o.a. te onderscheiden op de antenne. M. crassipes heeft een arista die ongeveer iets meer dan halve lengte heeft van de flagellomeer (laatste oftewel 3e antennelid). M. anomalus heeft een arista die duidelijke langer is de arista is bijna evenlang als de flagellomeer.

De Microphor imago's voeden zich met nectar en pollen van bloemen (o.a. Dalkruid Maianthemum). De vrouwtjes staan ook bekend als rovers van insecten uit spinnenwebben.

Ze vertonen zwermgedrag in kleine groepjes aan de rand van struiken. Sommige auteurs schrijven dat zowel mannetjes als vrouwtjes zwermgedrag vertonen (Oosterbroek) Anderen noemen alleen het zwermgedrag van mannnetjes. (Chvala, 1983)

Over de larven is heel weinig bekend. Larven van M. anomalus werden gevonden in een bladlaag onder beukenbos.

Fotografie Weetjes

Fotographische informatie is nodig van de kop vooral de antenne en van de voorzijde van de achterpoten en van boven van de vleugeladering.

De vrouwtjes van M. anomalus en M. crasipes zijn niet van elkaar te onderscheiden.

Mogelijke look-alikes

Ze lijken veel op Hybotidae zoals Bicellaria en Dolichopodidae zoals Rhaphium en Syntormon en de Empididae zoals Empis, Hilara, Oedalea en Rhamphomyia.

Bicellaria sulcata Rhaphium appendiculatum(m) Syntormon spec.(m) Syntormon pallipes(m)
1. Bicellaria spec., 2. Rhaphium appendiculatum, 3,4. Syntormon spec.
Empis stercorea(f) Empis nigripes(f) Hilara interstincta(f) Hilara spec.(f)
1. Empis stercorea, 2. Empis nigripes, 3,4. Hilara spec.
Oedalea stigmatella Rhamphomyia erythrophthalma(m)
1. Oedalea stigmatella, 2. Rhamphomyia erythrophthalma

Andere Bronnen


Een gedetailleerde beschrijving en sleutel tot de soorten wordt gegeven door Chvala, M. (1983) The Empidoidae (Diptera) of Fennoscandia and Denmark II General Part. The Families of Hybotidae, Atelestidae and Microphoridae. zie blz. 243-247