De Milichiidae hebben geen Nederlandse naam. In het Engels worden ze wel 'Freeloader flies' genoemd wat vertaald wordt met 'Klaploper'. Ik noem ze 'Klepto-vliegen'. Dit heeft betrekking op het gedrag van kleptoparasitisme van een aantal Milichiidae soorten die mee-eten van de prooi die gevangen is door rovers zoals spinnen of roofvliegen.
Er zijn in Nederland tot nu toe 15 soorten bekend. zie Beuk 2014 hieronder
De volwassen vliegen komen in vele biotopen voor behalve aan de kust en aan oevers. Je vindt ze bij huizen, in weides, aan bosranden, in bossen, in vogelnesten en sommige zelfs in in grotten.
Van de volwassen vliegen vertonen vooral (of alleen maar?) de vrouwtjes kleptoparasiet gedrag. Ze laten zich zelfs meeliften (foresi) met roofvliegen om vervolgens mee te eten van de lichaamsappen van de prooi die gevangen is door de roofvlieg (bron: Paul Beuk, 2014). Sommige soorten Milichiidae zoals Phyllomyza spec. liften mee (foresi) met mieren (Wegmieren en Rode bosmieren) om in hun nest binnen te dringen (en dan?).
Desmometopa sordida parasiteert op honingbijen.
Veel soorten zijn bloembezoekers en hebben een voorkeur voor kleine witte en gele bloemen. We vonden Milichia ludens op bloeiende Meidoorn. Sommige soorten hebben een lange tong (zoals Madiza spec.) om nectar te zuigen uit bloemen met dieper liggende honingklieren. Honingdauw (geproduceerd door bladluizen) wordt ook gegeten. Zo vingen we een Madiza glabra die op een door groene bladluizen aangetaste naaldboompje landde.
De larven vind je in rottende plantendelen, mierennesten, vogelnesten en kadavers.
Milichiidae zijn fotogeniek maar helaas niet vaak te zien en de meeste erg klein (1-6 mm). De Kopdelen zijn heel verschillend. Opvallend zijn de Desmetopoda soorten met een M-tekening op het voorhoofd. De Leptometopa soorten hebben zilverlijnen op het voorhoofd en mondranden en een soort 'flap' op de achterzijde van de achterpoot-scheen.
Er zijn veel kleine zwarte vliegen die op enige afstand en oppervlakkig op elkaar lijken zoals Halmvliegjes, Mineervliegjes, enz. Uitvergroot en onder de microscoop zie je duidelijke kenmerken.
Kennis van de Milichiidae komt vooral van de studies van Irine Brake zie onder.
Website Irina Brake over Milichiidae en verwante families.
Desmometopa review Sabroski 1983.
In Nederland is de kennis van de Milichiidae vooral verrijkt door Diptera collecties door Jan Willem van Zuijlen in het reservaat 'De Kaaistoep' zie onder.
Brake, I. 2011: The Milichiidae from 'De Kaaistoep', The Netherlands. Milichiidae online.