HOME

<< back

Mythicomyiidae Micro-wolzwevers

Micro-wolzwevers weetjes
Fotografie weetjes
Mogelijke look-alikes
Andere bronnen

Glabellula arctica

bron: Pjotr Oosterbroek, (2006),The European Families of the Diptera, KNNV Publishing

Micro-wolzwever Weetjes

De Mythicomyiidae zijn als aparte familie afgesplitst van de Bombyliidae omdat ze een afwijkende en primitieve vleugeladering hebben. Vliegen in deze familie behoren tot de oudste vliegen gevonden in amber (vroeg Myoceen) en zijn blijkbaar ontstaan in de eerste fase van diversificatie van planten.

In Nederland is slechts een soort bekend Glabellulla arctica. Deze werd bij Otterlo gevonden 2exemplaren. Dat is de enige vondst tot nu toe.

Mark van Veen heeft een foto van de gevangen Glabellula arctica zie hier.


vleugeltekening van de verwante soort Glabellula crassicornis.

Glabellula arctica wordt geacht een rover te zijn. Ze bezoeken ook bloemen. Larven zijn gevonden in een bosmierennest (Formica spec.) en hieruit uitgekweekt. De habitat is warme droge gebieden.

Ze zijn slechts ong.2mm groot. Het flagellum van de antenne is rond en de arista is kort. Ze hebben de vleugels omhoog in ruststand.

zie De Vliegenmepper 2007-2 blz. 11 beschrijving Pjotr Oosterbroek van de familiekenmerken van de Mythicomyiidae. (zie hier ook andere updates van de Nederlandse versie van De Europese families van muggen en vliegen (Diptera).

hier zie op blz. 11.

Fotografie Weetjes

Mogelijke look-alikes

Verwante families zijn de Bombyliidae (Wolzwevers) waar ze eerder onderdeel van waren. Andere kleine wolzwevers zijn de Phtiria pulicaria.

Zie ook andere verwante en fotogenieke soorten uit de familie van de Mythicomyiidae van Jorgemo Almeida Spanje op diptera.info hier en hier.

Andere Bronnen

Mark van Veen geeft een determinatie sleutel van de Bombyliidae inclusief de soort Glabellula arctica/.

BOVEN