HOME

<< back

Odiniidae

Odiniidae weetjes
Fotografie weetjes
Mogelijke look-alikes
Andere bronnen

Odinia boletina Odinia boletina Odinia boletina Odinia boletina Odinia boletina Odinia boletina Odinia boletina Odinia boletina
Odinia boletina

Odiniidae Weetjes

Er zijn vijf soorten Odina in Nederland. Odinia boletina, O. maculata, O. meijeri, O. pomona en O. xanthocera. Ze zijn 2-5 mm groot. De mannetjes zijn veel kleiner dan de vrouwtjes (zie foto 1 O. boletina).

Een algemeen kenmerk van de Odinia's is dat ze 3 orbitals op het voorhoofd hebben waarvan de achterste twee naar achteren zijn gericht en de voorste naar binnen. De soort O. maculata heeft geheel donkere poten. De soort O. xanthocera heeft gele poten met bruinig femur op voor en achterpoot, en twee strepen op de flanken (pleurae) en de basis leden van de antenne zijn geel. De Odinia boletina hebben gestreepte poten. De kenmerken van O. meijeri en O. pomona heb ik nog niet kunnen vinden. vliegen zitten op de groeizone op de onderzijde van tonderzwammen. We vonden ze alleen op bruingekleurde jonge of anderszins verse tonderzwammen. De Odinia boletina vertoont prachtige mimicry doordat de stippen op het achterlijf lijken op de porien van de zwam.

De streep in de ogen verdwijnt binnen zeer snel nadat de vlieg dood is.

De biotoop van de larven is nogal verschillend per soort.

Cryptorhynchus lapathi
Cryptorhynchus lapathi Elzensnuitkever foto Jan Wessels
De Odinia xanthocera larven eten de larven van de Elzensnuitkever Cryporhynchus lapathi en zijn te vinden op Elzen in de mijngangen van deze kever.

Scolytus spec.
Scolytus spec. Iepenspintkevergangen foto Luc Rijnsberg
De Odinia meijeri larven eten de larven van de Iepenspintkever en zijn te vinden op Iepen in de mijngangen van deze kever.

De Odinia maculata komt voor bij Eikenwondvocht plekken. De O. pomona larven leven onder de bast van Appelboom.

Fotografie Weetjes

Kijk eens onder nog vochtige verse (lichtbruine kleur) tonderzwammen om Odinia te spotten.

Mogelijke look-alikes

Andere Bronnen

BOVEN