HOME

<< back

Pediciidae Tandmuggen of 'Haar-oog muggen'

Pediciidae weetjes
Fotografie weetjes
Mogelijke look-alikes
Andere bronnen

Dicranota bimaculata Dicranota bimaculata Dicranota bimaculata Dicranota bimaculata
Dicranota bimaculata
Pedicia rivosa(m) Pedicia rivosa(m) Pedicia rivosa(m) Pedicia rivosa(m) Pedicia rivosa(m) Pedicia rivosa(m)
Pedicia rivosa(m)
Tricyphona immaculata Tricyphona immaculata Tricyphona immaculata Tricyphona immaculata Tricyphona immaculata Tricyphona immaculata
Tricyphona immaculata

Tandmuggen Weetjes


Tricyphona immaculata
zie typische oogbeharing

De muggenfamilie Pediciidae wordt in het engels 'Hairy-eyed craneflies' genoemd, wat je mogelijk zou kunnen vertalen met 'Haar-oog muggen'. Het zijn niet-stekende muggen. In Nederland komen 12 soorten voor in vier genera namelijk Dicranota, Pedicia, Tricyphona en Ula. Ze zijn slank en hebben lange poten en hebben een karakteristieke vleugeltekening. Dicranota zijn relatief klein en Pedicia groot, met Pedicia rivosa 35mm groot.

De Pediciidae worden in Nederland nu 'Tandmuggen' genoemd, naar de "tanden" op de larven (zie foto).

Tricyphona immaculata
Tricyphona immaculata Zie typische v-vorm insnoering van de thorax

Tricyphona immaculata is binnen de familie de meest waargenomen soort. Tricyphona is te herkennen aan de karakteristieke gebogen vleugeladering.

De larven maken in hun laatste stadium voor het verpoppen een zijden cocon. De pop ontstaat in de cocon. Op het einde van het popstadium laat de pop zijn huid achter in de cocon en ontpopt tot mug imago.

Het voedsel van de larven bestaat uit fungi (paddenstoelen en zachte zwammen) bij het geslacht Ula. De larven van de andere geslachten leven in of nabij water en voeden zich met o.a. met ringwormen, mijten, en insectlarven.

De larvale habitat van Dicranota en Pedicia vind je in gebieden met stromend water van bronnen of beken. Tricyphona larven leven in stilstaand water moerasgebieden.

Fotografie Weetjes

De vleugeladering en harige ogen zijn belangrijke voor de eerste herkenning. Ze hebben geen oogjes (ocelli) boven op het voorhoofd, en de thorax heeft een kenmerkende v-vorm insnoering.

Pedicia rivosa is een gemakkelijk herkenbare soort met fraaie vleugelvlekken.

Mogelijke look-alikes

Ze lijken op andere muggen uit de superfamilie Tipuloidea met de families van de Langpootmuggen (Tipulidae), de Steltmuggen (Limoniidae), de Glansmuggen (Ptychopteridae) en Buismuggen (Cylindromidae).

Zie hier voor Overzicht Muggen Families

Andere Bronnen

Soorten overzicht van de familie Pediciidae op waarneming.nl.

Een nieuwe sleutel is nu beschikbaar van Stubbs en Kramer, april 2016 zie onder

Determinatie sleutel Pediciidae Alan Stubbs revised by John Kramer.

BOVEN