HOME

<< back

Phoridae

Bochelvliegen weetjes
Fotografie weetjes
Mogelijke look-alikes
Andere bronnen

Anevrina thoracica Anevrina thoracica Anevrina thoracica
Anevrina thoracica
Gymnophora spec.
Gymnophora spec. (foto J.A. van Erkelens)
Megaselia scalaris(f) Megaselia scalaris(f) Megaselia scalaris(f) Megaselia scalaris(f) Megaselia scalaris(f) Megaselia scalaris(f)
Megaselia scalaris(f)
Phalacrotophora spec.
Phalacrotophora spec.
Phoridae indet. Phoridae indet. Phoridae indet. Phoridae indet. Phoridae indet. Phoridae indet. Phoridae indet. Phoridae indet. Phoridae indet.
Phoridae indet.

Bochelvliegen Weetjes

De Phoridae vormt een grote familie vliegen met ong. 260 soorten in Nederland. Het is een lastige groep om te determineren. Veel soorten lijken erg op elkaar zijn zwart, klein, gedrongen met typische kop en hoge rug. Een klein aantal is bruin, oranje en licht tot grijs. Het grootste aantal valt onder het genera Megaselia met ong. 170 soorten en Triphleba met 23 soorten.

De volwassen beestjes zijn klein (0.5mm tot 6mm). Ze zijn te herkennen door typische manier van rondrennen op en onder bladeren en door hun gebogen houding, bochelrug en met de harige kop omlaag. Volgen ze hierbij vooral de lagergelegen nerven waar grotere hoeveelheden voedsel ligt zoals insectenfaeces of stuifmeel? Een beter naam zou kunnen zijn "renvliegen". In het Engels worden ze "scuttle flies" genoemd naar het snel voortbewegen.

De larven komen in heel verschillende omgeving voor, op insectfaeces, dode beesten, slakken en slakken eitjes, duizendpoten, paddenstoelen. Ook vind je de larven in zaadknoppen en vruchten, als blad en stengelmineerders (Paul Beuk). Veel larve soorten zijn gespecialiseerd in eten van andere levende en dode insecten. bijv. Phora holosericea larven die wortel-bladluizen eten.(Chandler, pg 382). Sommige larven komen voor op beschadigd plantweefsel. (bijv. Megaselia rufipes).

Fotografie Weetjes

Slechts heel weinig soorten zijn van foto's op soortnaam te benoemen. Uitzonderingen zijn de wat grotere soorten met opvallende kleur of andere kenmerken. Ook zijn sommige soorten te herkennen doordat de larven slechts op een soort gastheer voorkomen bijv. larven van Megaselia lutescens op de paddenstoel Gazonvlekplaat Panaeolus foenisecii.

zie vlekplaatbochelvlieg

De familiekenmerken zijn de typische vleugeltekening waarbij de vleugeladers (R1, R2+3, R4+5) op de voorrand van de vleugel dikker zijn aangezet dan de rest van de vleugeladers. De kop met de palpen met krachtige borstelharen.

Mogelijke look-alikes

In hun gedrag van rondrennen op bladeren lijken ze op breedvoetvliegen. De meeste mannetjes breedvoetvliegen zijn ook donker maar dof viltig van kleur terwijl de bochelvliegen meer glimmend van kleur zijn. Breedvoetvliegen zie je alleen op het blad terwijl de bochelvliegen ook onder het blad lopen (Menno Reemer, pers. mededeling).

Andere Bronnen

Sleutel van Paul Beuk Phalocrotophora soorten

Sleutel van Phoridae genera and species from Britain

BOVEN