HOME

<< back

Platystomatidae "Signaalvliegen"

"Signaalvliegen" weetjes
Fotografie weetjes
Mogelijke look-alikes
Andere bronnen

Platystoma seminationis Platystoma seminationis Platystoma seminationis Platystoma seminationis Platystoma seminationis Platystoma seminationis Platystoma seminationis
Platystoma seminationis
Rivellia syngenesiae Rivellia syngenesiae Rivellia syngenesiae
Rivellia syngenesiae

"Signaalvliegen" Weetjes


Er zijn slechts twee soorten in Nederland. Ze lijken op het eerste gezicht helemaal niet op elkaar. Rivellia is klein en met zijn bewegende vleugeltjes lijkt hij wel wat op wenkvliegjes. Platystoma is veel groter en lijkt met de kleine stppelvlekjes over bijna het hele lichaam een heel ander beest.

Ze hebben echter gemeen dat ze een relatief grote uitstekende "balgmond" hebben. Deze gebruiken ze niet alleen om te eten/drinken, maar ook om vochtdruppeltjes uit te wisselen in het paringsritueel (zie foto 2 boven). Deze uitwisseling van vochtdruppeltjes waarbij de slurfjes tegen elkaar gedrukt is te vergelijken met een bruidsgift.

De filmopnames door Pristurus (onder) laten zien dat de paring beter verloopt als er eerst een uitwisseling van vochtdruppeltjes is. Ook lijkt het wel of het vrouwtje aan sperma testing doet. Zie voor dit gedrag een artikel over de Kraamwebspin Pisaura mirabilis die blijkbaar de partnerkeuze laat afhangen van de kwaliteit van de sperma.

Meerdere mannetjes en vrouwtjes komen samen op "dansplekken" of "paringsplekken" in het Engels "leks" genaamd.

De mond die als een balg uit- en ingetrokken kan worden heeft zich blijkbaar tot steeds grotere proporties ontwikkeld in de evolutie van seksuele partnerkeuze van de vrouwtjes.

De vochtdruppeltjes uiitwisseling komt ook voor in andere families zoals de Fruitvliegen (Drosophilidae), Oevervliegen (Ephydridae), Boorvliegen (Tephritidae) en Spillebeenvliegen (Micropezidae).

Fotografie Weetjes


Mogelijke look-alikes

Rivellia lijkt wel wat op wenkvliegjes en boorvliegen. De vleugels worden bij de Platystomatidae horizontaal gespreid en bij de wenkvliegjes meer omhoog staand. Ook boorvliegjes zijn actief met signaal geven met de vleugels.

Andere Bronnen


By Pristurus (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Website Pristurus filmpjes van Diptera.


BOVEN

Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing, 2014, J.Wind, Ede, Nederland.           

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License.