HOME

<< back

Psychodidae Motmuggen

Motmuggen weetjes
Fotografie weetjes
Mogelijke look-alikes
Andere bronnen

Clogmia albipunctata Clogmia albipunctata Clogmia albipunctata
Clogmia albipunctata
Pericomaini spec.
Pericomaini spec.
Psychoda spec. Psychoda spec.
Psychoda spec. zie dakvormige vleugelstand van de Psychodini =Psychoda spec en Tinearia spec.
Psychodidae spec. Psychodidae spec.
Psychodidae spec.
Telmatoscopini spec.
Telmatoscopini spec. met uivormige antenne segmenten

Motmuggen Weetjes


Er zijn in Nederland ongeveer 50 soorten. In de naburige landen zijn er tot nu toe aanmerkelijk meer. Wellicht dat er nog veel soorten kunnen worden toegevoegd aan de Nederlandse soortenlijst bij verder onderzoek.

Ze zijn tot 6mm groot. De determinatie van soorten is vrij moeilijk en een goede soorten determinatie tabel is niet beschikbaar. De informatie is nog verspreid over meerdere publicaties. Weia heeft een eenvoudige tabel gemaakt waar onderscheid op subfamilie en tribus niveau kan worden gemaakt. Enkele Motmuggen zijn op soortniveau te onderscheiden.

zie
FOTODETERMINATIE TABEL WEIA REINBOUD OP WAARNEMING.NL.

VERDERE DETAILS FOTODETERMINATIE TABEL WEIA REINBOUD OP WAARNEMING.NL.

De kenmerken van motmuggen zijn: erg harig zowel op de borst als op de vleugels; de vleugelharen (die vaak soortkenmerkend zijn) vallen er gemakkelijk af bij vangst; de vleugeladering (aantal R aders 4 of 5) ; de vleugel lengte en verhouding vleugelbreedte tot vleugellengte is een secundair determinatiekenmerk voor veel soorten. Getallen zijn gegeven in door Weia samengestelde tabel.

De motmuggen zijn kort en gebogen. Het eerste buiksegment (sterniet) is sterk gereduceerd waardoor de rug langer is dan de buik. Het achterlijf is daardoor gekromd.

Onderverdeling Familie PSYCHODIDAE