HOME

<< back

Ptychopteridae Glansmuggen

Glansmuggen weetjes
Fotografie weetjes
Mogelijke look-alikes
Andere bronnen

Ptychoptera albimana Ptychoptera albimana Ptychoptera albimana Ptychoptera albimana Ptychoptera albimana Ptychoptera albimana
Ptychoptera albimana
Ptychoptera contaminata Ptychoptera contaminata Ptychoptera contaminata Ptychoptera contaminata
Ptychoptera contaminata
Ptychoptera minuta Ptychoptera minuta Ptychoptera minuta Ptychoptera minuta Ptychoptera minuta Ptychoptera minuta Ptychoptera minuta
Ptychoptera minuta
Ptychoptera scutellaris Ptychoptera scutellaris Ptychoptera scutellaris Ptychoptera scutellaris Ptychoptera scutellaris Ptychoptera scutellaris
Ptychoptera scutellaris

Glansmuggen Weetjes

De Ptychopteridae Glansmuggen zijn zwart glanzende muggen die lijken op de langpootmuggen.

In Nederland komen 7 soorten voor. Peeters en Oosterbroek delen ze in in drie groepen(zie Andere Bronnen publicatie onder).

De meest algemene soorten zijn P. contaminata en P. albimana. De zeldzame soorten zijn P. scutellaris, P. longicauda, p. paludosa.

De larvale biotoop van de Glansmuggen is de bovenste modderlagen in stilstaande waters met veel bladafval en ander organisch materiaal. Zij hebben een adembuisje naar het wateroppervlak voor de zuurstofvoorziening. Adulten zijn ook meest te zien in de vegetatie direct aan de rand van het water.

Fotografie Weetjes

Kenmerkende aspecten van de Glansmuggen zijn de vleugeltekening, de flanken wel of niet zilverachtig bestoven, de antenne lidjes en de verhouding van de lengte van het derde lid (eerste flagellomeer) vergeleken met het vierde, vijfde en zesde lid (verschillen P. minuta en scutellata), de kleur van de metatars van de achterpoot (wit/lichtergekleurd in albimana), en de kenmerkende vorm van de genitalien. De mannetje van de derde groep Glansmuggen P. lacustris, P. longicauda en P. palustris hebben een secundair genitaal op het derde sterniet. (functie is mij onbekend)

Een typisch kenmerk van de Glansmuggen is de vleugeladering met twee schijnaders (vena spuria). Het haltertje heeft een verdikte basis aan de steel.

Mogelijke look-alikes

Verwante families zijn de Tipulidae (Langpootmuggen)

Andere Bronnen

Voor een tabel van key Ptychopteridae Peeters en Oosterbroek.


BOVEN