HOME

<< back

Scatopsidae Mestmuggen

Mestmuggen weetjes
Fotografie weetjes
Mogelijke look-alikes
Andere bronnen

Apiloscatopse flavicollis Apiloscatopse flavicollis Apiloscatopse flavicollis Apiloscatopse flavicollis Apiloscatopse flavicollis Apiloscatopse flavicollis Apiloscatopse flavicollis Apiloscatopse flavicollis
Apiloscatopse flavicollis
Apiloscatopse picea Apiloscatopse picea Apiloscatopse picea Apiloscatopse picea
Apiloscatopse picea
Scatopsidae indet. Scatopsidae indet. Scatopsidae indet.
Efcookella albitarsis
Scatopse notata
Scatopse notata
Scatopsidae indet. Scatopsidae indet. Scatopsidae indet.
Scatopsidae indet.
Scatopsidae indet. Scatopsidae indet.
Scatopsidae indet.
Scatopsidae indet. Scatopsidae indet. Scatopsidae indet. Scatopsidae indet.
Scatopsidae indet.

Mestmuggen Weetjes

Er zijn in Nederland 32 soorten. Je ziet meer in vochtige omgeving dan in droge. Algemeen voorkomende soorten zijn Scatopse notata en Coboldia fuscipes. De meeste soorten zijn zwart. Een enkele opvallende soort is roodbruin o.a. Apiloscatopse.

Ze zijn 1-5mm groot. In het Engels heten ze "Black Scavenger Flies", dus afvaleters of aaseters. Je vindt ze op composthopen, rottend blad, fruit, paddenstoelen en zwammen, rottend hout, mest en kadavers.

Een paar soorten leven samen met mieren o.a. Colostema nigripennis. Zowel de imago's als de larven. Een associatie met mieren wordt ook genoemd voor Hoploplagia richardsi (ref. Chandler; pg 337). Deze soort komt echter niet in Nederland voor, maar wel Hoploplagia transversalis. Leeft deze soort ook in associatie met mieren?

De imago's van een aantal soorten zijn ook bloembezoekers. Swammerdamella vind je op water planten op de bloemen van Waterdrieblad (Menyanthus trifoliata).

De larven zijn te vinden in rottend materiaal. Rhexoza larven komen soms in grote aantallen voor in en onder bast van rottende gekapte populieren.

Fotografie Weetjes

De vleugeltekening is een belangrijk familie kenmerk. De vleugels hebben duidelijke R-aders aan de voorkant van de vleugels. Deze aders eindigen ver voor de vleugeltop. De andere aders zijn dun en onopvallend. Behalve de genoemde algemene en een paar opvallend gekleurde soorten, sommige met kleine lichte delen zijn, zijn er weinig soorten van foto's op soortniveau te benoemen.

Op de foto boven zien we in de top van de antenne een deukje. De functie schijnt iets te maken te hebben met geur richting detectie.

Mogelijke look-alikes

De mestvliegen lijken het meest op de Kriebelmuggen Simuliidae, maar hebben een minder hoge rug en steken of bijten niet.

Andere Bronnen

DETERMINATIESLEUTEL EUROPESE SCATOPSIDAE.


BOVEN