SCENOPINIDAE VENSTERVLIEGEN

TESTSLEUTEL SCENOPINIDAE soorten Noordwest Europa J.WIND gebaseerd op Kelsey 1969 (nieuw!)

HOME

<< back

Scenopinidae Venstervliegen

Venstervliegen weetjes
Fotografie weetjes
Mogelijke look-alikes
Andere bronnen

Venstervliegen Weetjes

Er is tot nu toe in Nederland slechts een soort Scenopinus fenestralis oftewel 'de Venstervlieg' waargenomen. Deze soort heet venstervlieg omdat hij ook in gebouwen, huizen voorkomt waar de larve parasiteert op kevers zoals de tapijtkever. In gebouwen zie je hem dan ook wel op de vensters zitten aan de binnenkant.

De Venstervliegen zijn het meest verwant aan de Viltvliegen Therevidae wat op het eerste gezicht vooral te zien is aan de gelijkende vleugeladering.

Scenopinus fenestralis
Scenopinus fenestralis bron: Pjotr Oosterbroek et al. De Europese families van muggen en vliegen.

Venstervliegen hebben een donkere kleur met een bronsachtig bruin-zwart scutum met een ruw oppervlak, een zwart glanzend achterlijf en bruinige poten. De bruine ogen hebben een blauwige middenstreep. De mannetjes hebben in de ogen een deel met grotere facetten en een deel met kleinere facetten. Opvallend is de bolle rug met het hoogste deel op het achterste deel van de rug. De kop en het borststuk hebben slechts korte haren en geen borstelharen. De antenne heeft een kenmerkende wat langere derde antennelid wat soms een gespleten puntje heeft.

Zie hier voor verschillende foto's van Venstervlieg op waarnemening.nl

De vliegen vind je ook in bosomgeving waar ze ook eitjes leggen op plaatsen waar de larven voedsel kunnen vinden zoals mestkeverlarven in mestballen, larven van houtboorders in rottend hout en keverlarven in houtzwammen. De venstervliegen gaan mogelijk naar binnen in vraatgangen in het hout en in holletjes van kleine zoogdieren om daar eitjes te leggen. De venstervliegen zijn ook bloembezoekers en nectareters. Het voedsel van de larven bestaat ook uit mijten en luizen.

Sleutel Scenopinidae soorten in N.W.Europa (testsleutel J.Wind dec.2016 gebaseerd op Kelsey, 1969)

Fotografie Weetjes

De vleugeltekening is een belangrijk familie kenmerk. De lichaamsvorm met hogere rug, kleur ogen en antennevorm onderscheiden de vlieg van andere soorten.

Je ziet ze niet veel vliegend en meestal lopend. Zijn het slechte vliegers? Je meestal solitair of in paren en nooit in grote aantallen.

De venstervliegen zijn het meest te zien in de maanden mei to augustus, maar ook later in het jaar (van een tweede generatie?)

Filmpjes van de soort heb ik nog niet kunnen vinden.

Mogelijke look-alikes

De venstervliegen lijken oppervlakkig wel iets op sommige Breedvoetvliegen Platypezidae of Snipvliegen zoals Chrysopilus cristatus of Ptiolina cristata.

Andere Bronnen

Carles-Tolrá 2001 Two new Scenopinus species S. verrucosues S. retuertensis Spain.
Check op Fauna Europaea voor de verspreiding van andere Scenopinus soorten in Europa.

De soorten Scenopinus niger en Scenopinus glabrifrons komen in de buurlanden voor en zouden ook in Nederland kunnen voorkomen.

De internationale bronnen zijn Kelsey LP (1969) A revision of the Scenopinidae (Diptera) of the world. Bulletin of the United States National Museum 277: 1-336. Kelsey LP (1973) The zoogeographic distribution of known Scenopinidae (Diptera). Entomological News 84: 329-332.

Zie table of contents gescande copy van Kelsey 1969 A revision of Scenopinidae of the World.
Zie key Scenopinus species gescande copy van Kelsey 1969 A revision of Scenopinidae of the World.

Check de soorten Scenopinus niger en Scenopinus glabrifrons. Deze komen in de buurlanden voor en zouden ook in Nederland kunnen voorkomen. De verschillen zitten onder andere in de kleur van de vleugels en de halterkop, glimmend of niet glimmend voorhoofd, enz.



BOVEN