HOME

<< back

Sciaridae Rouwmuggen

Rouwmuggen weetjes
Fotografie weetjes
Mogelijke look-alikes
Andere bronnen

Schwenckfieldina carbonaria Schwenckfieldina carbonaria Schwenckfieldina carbonaria Schwenckfieldina carbonaria
?Schwenckfieldina carbonaria?
Sciaridae indet. Sciaridae indet. Sciaridae indet. Sciaridae indet.
Sciara analis/hemerobioides Rouwmug soort

Sciara humeralis Sciara humeralis
?Sciara humeralis? (m)

Zygoneura sciarina Zygoneura sciarina Zygoneura sciarina Zygoneura sciarina
Zygoneura sciarina (m) kenmerkende vleugeltekening

Sciaridae indet. Sciaridae indet. Sciaridae indet. Sciaridae indet. Sciaridae indet. Sciaridae indet.
Sciaridae indet. Onbekende Rouwmug
Sciaridae indet. Sciaridae indet. Sciaridae indet. Sciaridae indet.
Sciaridae indet.(m))
Sciaridae indet. Sciaridae indet. Sciaridae indet. Sciaridae indet.
Sciaridae indet.f))

Rouwmuggen Weetjes

De familie van Rouwmuggen Sciaridae heeft meer dan 130 Nederlandse soorten uit 20 genera (geslachten). Er zijn vrijwel geen afbeelding te vinden waarop soorten staan afgebeeld. Bijna altijd blijft het steken op het familie of genera niveau. Bij genera worden de genera Bradysia en Sciara vaak genoemd. Een paar soorten zijn heel algemeen zoals de opvallende Sciara analis/hemerobioides, soorten met donkere vleugels en gele onderbuik met zwarte onderbroken middenstreep. De soort is hier zoals bij de meeste soorten slechts te bepalen door genitaal onderzoek.

De Rouwmuggen zijn tere muggen van 1-6 met lange antennes met 16 leden. De vleugeladering met brede cel m is karakteristiek.

Zie hier een vleugeltekening van Sciaridae.

De Rouwmuggen zijn op veel plaatsen te vinden waar rottend organisch materiaal is, rottend hout, paddenstoelen en houtzwammen, enz. De larven larven eten rotend materiaal. Een paar soorten die levend organisch materiaal eten zijn schadelijk in de glastuinbouw en champignonteelt.

Een interessant phenomeen is dat Rouwmuglarven samen een enorme kolonne kunnen vormen die als een processie slang zich voortbeweegt. Zoals op een oude afbeelding uit 1871 geplaatst op Wikipedia.

Fotografie Weetjes

Foto's waarop de vleugeladering goed te zien kan de familie bevestigen. Er zijn een aantal met geelzwarte en rode kleuren op het achterlijf. De meerderheid vertoont wat weinig variatie of opvallende kleuren.

Mogelijke look-alikes

Ze lijken op de verwante Galmuggen, Paddenstoelmuggen, Cecidomyiidae en Keroplatidae. Ook zou je ze mogelijk nog kunnen verwarren met Zwarte Vliegen Bibionidae.

Andere Bronnen

Andre van Eck heeft een introductie op de familie Sciaridae en Kay Heller (2006) over studie methodes in De Vliegenmepper 2006-1.

Een opmerkelijke studie van fossiele exemplaren gevonden in amber uit het Krijt tot 130 miljoen geleden uit de superfamilie van Sciaroidea = Galmuggen Cecidomyiidae, Rouwmuggen Sciaridae and Keroplatidae is hier te vinden.

uitgebreide info en sleutel families en genera van allerlei soorten 'paddenstoel gerelateerde muggen' uit de superfamilie SCIAROIDEA met families Mycetophillidae, Bolitophidae, Diadocidiidae, Keroplatidae, Sciaridae en Cecidomyiidae


BOVEN