HOME

<< back

Simuliidae Kriebelmuggen

Kriebelmuggen weetjes
Fotografie weetjes
Mogelijke look-alikes
Andere bronnen

Simulium spec. Simulium spec. Simulium spec. Simulium spec. Simulium spec. Simulium spec.

Kriebelmuggen Simulium soort met typische weerschijn op de vleugels. De Kriebelmuggen vind je vooral nabij stromend water.

Kriebelmuggen Weetjes

Er zijn in Nederland ongeveer 25 soorten Kriebelmuggen en het aantal waargenomen groeit nog steeds. Ze zijn 1,2 - 6mm groot. Ze hebben een korte dikke antenne met 9 of 11 leden. De antenne loopt iets tap toe aan de top. In het Engels heten ze 'Blackflies'. De larven komen voor in schoon stromend water, waar ze zich hechten aan hout, stenen of waterplanten.

Het zijn notoire lastpakken, die vaak in grote getale mens en dier lastig vallen met hun steken. Ze zuigen niet alleen bloed bij zoogdieren maar ook bij vogels. De vrouwtjes hebben bloed nodig voor de ontwikkeling van eitjes. Alle mannetjes en van sommige soorten ook de vrouwtjes voeden zich met nektar en andere zoete plantensappen.

De larven hebben waaiervormige monddelen waarmee ze organische deeltjes uit het water filteren voor hun voeding. De poppen zitten vastgehecht in een zijden kokertjes in het water. Als het vliegje uit de pop komt (ontpopt) drijft ze krachtig in een luchtbel naar boven naar de wateroppervlakte waar ze de vleugels verder uitspreidt. Zie voor vlieg, larve en poppen op de familie website van waarneming.nl Simuliidae Kriebelmuggen.

Ze zijn vooral actief met bloedzuigen in de ochtend en avond. In sommige gebieden is de hinder van Kriebelmuggen zeer hinderlijk voor mens en dier.

De Kriebelmuggen brengen ook ziektes over. Een recent ontdekte ziekte in West Europa is de verspreiding van het Schmallenberg virus door Kriebelmuggen. (In 2011 ontdekt op besmet vee in Schmallenberg in Duitsland.) Dit virus veroorzaakt geboorte afwijkingen bij runderen, schapen en geiten. De dieren kunnen wel antistoffen ontwikkelen en de volgende geboortes zijn meestal wel weer goed. In Afrika en Midden- en Zuid Amerika zijn Kriebelmuggen verantwoordelijk voor verspreiding van de heel veel voorkomende ziekte Rivierblindheid (Onchocerciasis). Wereldwijd zijn zo'n 20-25 miljoen mensen besmet terwijl zo'n 2 miljoen mensen hierdoor duidelijk verminderd gezichtsvermogen heeft.

Fotografie Weetjes

De vleugeladering van de Kriebelmuggen is heel kenmerkend. Het is belangrijk die goed op de foto te krijgen. De weerschijn op vleugels en haren verandert met de gezichtshoek. Er zijn meerdere foto's nodig om de variatie aan weerschijn weer te geven.

Simulium spec.

Mogelijke look-alikes

De Kriebelmuggen hebben vleugels met donkere aders aan de voorzijde van de vleugel zoals we ook zien bij de Bibionidae, Sciaridae, Scaptopsidae en Phoridae. Ze lijken het meest op Ceratopogonidae (Knutjes) die ook steken. De Knutjes hebben 13-15 antennelidjes. Ze lijken ook wel op Dansvliegen Empididae door het gestreepte scutum van sommige soorten.

Andere Bronnen

Uitgebreide informatie over BLACKFLIES is verzameld door de Blackfly.org in UK. Zie ook de START PAGINA

BOVEN